Lantmännen: Kortare startsträcka i varje IT-projekt

När Lantmännen tröttnade på manuell testhantering i Excel tog de in Reqtest – och ingen tycks vilja gå tillbaka. Det nya arbetssättet har spridit sig organiskt i organisationen och närmar sig nu 30 olika IT-projekt. Resultatet? Standardmallar som sparar tid för projektledaren, enklare att involvera verksamheten och bättre överblick i projekten.

Läs mer om vår lösning

Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom lantbruk, maskin, livsmedel och bioenergi, med över 12 000 anställda och 17 000 lantbrukare som äger kooperativet. Med en bred och mångfacetterad verksamhet – från analyspersonal i laboratorier, produktionspersonal och truckförare, till fullstack utvecklare och säljare – är det avgörande att hårdvara och system hålls uppdaterade i hela koncernen. Här spelar Lantmännens IT-avdelning en central roll:

Vi på IT-avdelningen genomför allt från implementationer av ERP-, HR-, och tidrapporteringssystem till uppgradering av gammal teknik och mindre systemjusteringar. Vårt mål är att skapa en stabil och flexibel IT-miljö som stöttar Lantmännens olika affärsprocesser, förklarar Peter Källman som är senior projektledare och testansvarig hos Lantmännen.

Manuellt och tidskrävande att testa

För att hålla en hög kvalitet i pågående IT-projekt krävs en tydlig teststrategi och effektiva arbetssätt, något som Lantmännen tidigare saknade. Alla tester och felrapporter hanterades i Excel, vilket gjorde det svårt att upprätthålla spårbarhet och få överblick i projekten.

– Vi uppfann egna Exceldokument som verksamheten tvingades in i. Allt sköttes manuellt och det var lätt att personer i verksamheten råkade göra fel. Dessutom kunde jag som projektledare inte få en sammantagen överblick för de olika projekten, säger Peter.

“Ingen har velat gå tillbaka till Excel”

För att få kontroll över kvalitetssäkringen och underlätta för verksamheten tog man in Reqtest. Målet var att hitta ett effektivare sätt att testa samt rapportera buggar i IT-projekten. I Reqtest har man nu byggt upp olika standardmallar med Lantmännens projektstruktur som de återanvänder och anpassar när ett nytt projekt startas upp.

– Vi insåg att Reqtest är ett enkelt verktyg för att standardisera och involvera verksamheten kring test i IT-projekt. Nu har vi mallar i Reqtest med Lantmännens projektstruktur. Eftersom kunskapsbasen redan finns, går det snabbt att komma igång och anpassa testfallen till projektens specifika behov, säger Peter.

För att få med sig organisationen har man valt en bottom-up-approach, där Reqtest introducerats projekt för projekt, vilket har gjort det enklare att få acceptans och engagemang från inblandade projektmedlemmar och medarbetare.

– Det började med ett projekt och har därefter spridit sig i organisationen. Vi kör en helt frivillig-princip, så om någon föredrar Excel så är det okej. Men ingen har velat gå tillbaka till Excel efter att ha testat Reqtest.

Full koll på status i projekten

En funktion i verktyget som Peter har nytta av i sin roll som projektledare är rapportmodulen. Här bygger han upp diagram som visar projektets status och när go-live är möjligt.

– Rapporterna använder jag extremt mycket. Överblicken underlättar för mig när jag ska rapportera status i alla olika kanaler i koncernen. Jag kan exempelvis enkelt se antalet buggar och hur vi ligger till i testerna.

Även om Lantmännen kommit långt i sina arbetsprocesser finns det en del kvar att göra:

– Vi har kört 25-30 projekt med våra nya processer och jag skulle säga att vi är nu 75 procent där vi vill vara. Men resan tar aldrig slut. Framåt ser jag att vi behöver jobba mer med kravhantering och få till en tydligare koppling till testerna, avslutar Peter.

Peters tips för att förenkla kvalitetssäkringen:

1. Fokusera på processer – inte funktioner

– Vår uppgift är att se till att systemet fungerar enligt våra interna processer och så som verksamheten vill arbeta. Det tekniska testandet, som att kolla om knappar fungerar, överlåter vi till leverantören. Annars är det lätt att tänka att man behöver testa exakt allt. Då blir det snabbt hundratals tester.

2. Skriv inte för detaljerat

– Det är lätt att skriva för detaljerade testfall, som om det vore att en apa som ska utföra dem. Gör inte det! De som testar använder ofta liknande system eller kommer att använda det till sin dagliga verksamhet. När ni skriver testfallen på en högre nivå så blir de dessutom mer återanvändningsbara.

3. Lär er från misstagen

– Det kanske låter som om vi gjort allt rätt från början, så är det inte! Man kommer göra fel, men det är bara att backa och lära sig från sina misstag.

Kom igång med Reqtest och få ordning i projektet

Testa Reqtest kostnadsfritt och se hur du kan:

  1. Jobba strukturerat och effektivt med alla tester, krav och buggar i projektet
  2. Delegera uppgifter och samarbeta med leverantörer eller projektmedlemmar
  3. Följ progressen och godkänn slutleveransen

Hundratals nöjda kunder